Spune „STOP” Poluării Mării !

         Apa Mării Negre este formată dintr-un amestec de ape dulci, aduse de Dunăre şi alte fluvii, şi ape sărate provenite din Marea Mediterană. Ca urmare a acestor straturi de salinitate diferită există şi o faună variată, atât pe adâncime, cât şi pe întreaga întindere a Mării Negre. Platoul continental este delimitat în trei zone : zona prelitorală(până la 12 m adâncime), zona litorală (12-70 m adâncime) şi zona sublitorală (70-230 m adâncime).Cei mai răspândiţi peşti sunt: guvizii, chefal, cambul, morun, scrumbii, hamsii, precum si alţi peşti răpitori (rechin etc.).

         Dunărea conduce spre Marea Neagră o cantitate de substanţe chimice ( fertilizatorii, ierbicidele, insecticidele) care intră în sol, unde nu se descompun, şi sunt împinşi până la vărsarea Dunării. Un alt poluator al Mării este titeiul. El pătrunde în mare la spălarea tancurilor petroliere.

         Poluarea chimică

         Poluarea se manifestă atunci când chimicale, vărsate în mediul înconjurător, afectează orice formă de viaţă. Multe râuri care se varsă în Marea Neagră au fost puternic poluate între anii 1970-1980. Unele din acele surse de poluare sunt închise acum după ce au afectat multe ţării începând cu anul 1990. Unele intreprinderi care mai funcţionează au redus cantitatea de poluare cu ajutorul tehnologii moderne. Transportul de petrol pe Marea Neagră a crescut mult şi riscul poluării creşte şi el. Poluarea poate fi prevenită pentru că ea este rezultatul accidentelor sau a depozitării intenţionate a deşeurilor.

          Deşeuri solide

         Prezenţa gunoaielor este altă problemă majoră deoarece ea poate afecta vieţuitoarele şi locul unde acestea trăiesc. O problemă dificilă este reprezentată de deşeurile din plastic.

         Accidente

         Accidentul din 1986 produs la Cernobîl a provocat contaminări ale mediului, în special în unele zone ale Niprului , fluviu ce se varsă în Marea Neagră.Îndiguirile de pe fluviu au reuşit să oprească o parte mare a poluării. În urma acestui accident , nivelul de radioactivitate al Mării Negre a ajuns să fie dublu faţă de nivelul de radioactivitate al Mării Mediterane.

         Ţiţeiul

         Ţiţeiul conţine mii de hidrocarburi.Ei pot fi : saturaţi (nu au legături duble), nesaturaţi (au legături duble sau triple) sau aromatici (au inele de benzen).Cu cât cantitatea de inele de benzen sau de legături duble şi triple este mai mare, cu atât mai toxic este ţiţeiul.Ţiţeiul se găseşte frecvent pe plajă, iar concentraţia de titei a Mării Negre este mai mare decât cea a Mării Mediterane. Acest lucru este cauzat de deşeurile industriale aruncate în râuri şi mare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: