Marea Neagră | Informaţii generale

Locarizarea Mării Negre

         Marea Neagră este o mare continentală situată între Europa sud-estica şi Asia Mică, la care au deschidere Ucraina, Rusia, Georgia, Turcia, Bulgaria şi România. Marea Neagră comunică prin anumite strâmtori  cu alte mări: cu Marea Marmara prin strâmtoarea Bosfor, cu Marea Egee prin strâmtoarea Dardanele şi cu Marea Azov ( o mare din partea nordică a Mării Negre care se află între Crimeea şi Rusia) prin strâmtoarea Kerci. Marea Neagră are o forma ovală şi ţărmuri puţin crestate , cu excepţia peninsulei Crimeea. În partea nord-vestică a mării se află numeroase limane, iar platforma continentală este foarte extinsă, adâncimile crescând în celelalte părţi, în partea central-sudică ajungând la peste 2000 m. Suprafaţa Mării Negre este de 413.000 km2, iar adâncimea maximă este de circa 2206 m, înregistrată lângă Yalta.

Scurt istoric al Mării Negre

         În antichitate, pe ţărmurile Mării Negre, grecii au întemeiat mai multe oraşe (Callatis, Tomis, Histria, Phanagoria, Apolonia etc.) care au avut un important rol economic, politic şi cultural. După cucerirea Dobrogei de romani , litorarul dobrogean al Mării Negre( Callatis, Tomis şi Histria) a intrat sub stăpânirea Romei si a cunoscut o perioadă de evoluţie economică si culturală. Dominaţia romană a fost continuată de cea bizantină, care a trebuit să înfrângă rivalitatea statului iranian al Sasanizilor şi cea a cnejilor ruşi. După ce Constantinopolul a fost cucerit de către cruciaţii apuseni (1204), pe litorarul de sud al Mării Negre a aparut Imperiul de la Trapezunt. Tot în aceeaşi perioadă a început şi pătrunderea negustorilor genovezi si veneţieni , care şi-au instituit monopolul comercial pana la cucerirea turcească. După căderea Caffei, trecerea Crimmei sub suzeranitate turcească şi căderea Chiliei şi a Cetăţii Albe în mâna turcilor, aproape tot litorarul Mării Negre se afla sub stăpânirea turcilor. În urma războaielor dintre ruşi si turci, stăpânirea turcilor s-a restrâns , până când, în urma primului război balcanic, stăpânirea ţărmurilor a devenit aproximativ cum este si astăzi.

Caracteristicile Mării Negre

         În Marea Neagră nu întâlnim foarte multe insule sau peninsule.Cele mai cunoscute insule sunt Insula Şerpilor, Insula Sacalinul Mare şi cele create de Dunăre, iar ca peninsule, cea mai importanta este Crimeea. Golfurile Mării Negre ( Varna, Sinop, Samsun, Odessa, Burgas) sunt largi, fiind închise de curenţii orizontali, curenţii verticali neexistând, lucru ce dă Mării Negre originalitate. Salinitatea Mării Negre este scăzută în comparaţie cu cea a oceanului planetar pentru că în ea se varsă multe fluvii mari : Dunărea, Nistru, Bug, Nipru, Rioni, Kizil-Irmak. Iarna temperaturile scad mult, vânturile de nord-vest provocând valuri mari, periculoase pentru navigaţie. În iernile mai reci, pe litoralele din zona nordică Marea Neagră îngheaţă. Sub influenţa vânturilor de produce un curent circular,dirijat de linia ţărmurilor, care, datorită Peninsulei Crimeea , se împart în două ramuri: estică şi vestică.Prin strâmtoarea Bosfor , Marea Neagră trimite apele mai dulci, printr-un curent de suprafaţă, către Marea Mediterană. În adâncime se formează un curent care transportă în sens opus ape cu salinitate mare.

Test ! Sterge-ma !

Reclame
  1. eu vreau altceva…d-na de bio ne-a dat sa facem un priect si ne-a dat sa facem si un citat despre marea neagra

  2. mia fost de ajutor doamna invatatoare mia pus FB

  3. Sincer,m-au ajutat mult informatile astea pentru un test.

  4. da da si pe mine

  5. ioiana efghkjhgfdsd

    SI pe mine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: